Evde Pansuman Hizmeti

Evde pansuman işlemlerinde yaralarınızın düzenli kontrolleri ve pansumanı için hizmet verilmektedir. Hastalar, aile üyeleri, hasta bakım sağlayıcıları ve sağlık hizmeti sağlayıcıları (yani doktorlar, hemşireler, terapistler, sosyal hizmet uzmanları, beslenme uzmanları, evde sağlık yardımları vb.) arasında en uygun fiyatlı tedaviyi sağlamak görevlerimiz arasında yer almaktadır.  Ev ortamında, her ekip üyesi, hastanın sağlığının sağlanmasında ve aile üyelerinin ve hasta bakım sağlayıcılarının katılımında kilit bir rol oynar ve bunların tümü olumlu bakım sonuçlarına katkıda bulunur. Bizler evde yara pansuman hizmeti verirken aynı zamanda yara bakımında, yaranın türüne göre çeşitli yöntemlerle yaraların tedavisini uygulamaktayız. Yara bakımında en önemli adımlardan bazıları şunlardır:

  • Acil yara bakımı için pansuman
  • Bandajla basınç (ilaç)
  • Ödem tedavisi
  • Yaraların neden olduğu enfeksiyonları tedavi etmek
  • Daha hızlı iyileşme için kan ve oksijen akışını artırmak.

 

Yaralar, birçok kolla farklı şekil ve boyutlardadır. Bazı yaralar hemen bandajlama ve dikkat gerektirirken, diğerleri kendi kendine iyileşir. Bu nedenle doktorlar sıklıkla yara tipine göre yara bakımı pansuman teknikleri önermektedir.

Evde Yara Pansuman

Evde Pansuman hizmetleri, yaraların tedavisi için oldukça önemlidir. Bir yara, cildin koruyucu işlevinin bozulması nedeniyle vücudun yaralanması veya fiziksel hasarıdır. Düzgün kullanılmazsa, bakteri ve patojenlerle enfeksiyona yol açabilir. Bir kesik veya sıyrıktan muzdarip olmak günlük hayatımızın kaçınılmaz bir parçasıdır. Çoğu zaman yara bakımları basittir. Küçük yaralar, yaranın iyileşmesine yardımcı olmak için yıkandıktan ve temizlendikten sonra steril bir pansuman veya bandaj ile evde kolayca tedavi edilebilir. Ancak yara daha derinse, kanama 20 dakika sonra bile durmayabilir. Bu durumda, yaranın hızlı iyileşmesi için uygun yara pansuman ve uygun bakım gerekli olduğundan, hasta bir doktora görünmelidir. Burada güvenilir bir hemşirenin yardımına ihtiyaç vardır. Klinik hemşirelerimiz, normal yaralardan ameliyat sonrasına kadar, evinizin rahatlığında kapsamlı yara bakım hizmetleri sunar. Yara tedavisi ve iyileşmesinin yanı sıra hastalarımızın genel sağlığına da odaklanıyoruz.

Yara Nedir?

Evde yara ve pansuman hizmetleri bakımını anlamadan önce, daha iyi bakım ve daha hızlı iyileşme için yaraların önlenmesi için yaraların temellerini anlamak önemlidir. Yara, kesikler, sıyrıklar ve delinmeler veya darbelerden kaynaklanan bir cilt yaralanmasıdır. Patolojik olarak bir yara, cildin dermis tabakasında keskin bir yaralanmadır. Yaralar sadece ev içi ve dışı kateterlerin kazara neden olduğu yaralanmalar değil, aynı zamanda suprapubik kateter gibi vücudun içine giren cerrahi kesilerdir.

Yara Tipleri

İki ana yara türü vardır. Bunlar açık yaralar ve kapalı yaralardır. Açık yaralar ve kapalı yaralar, yaraya kimin neden olduğuna göre daha fazla sınıflandırılabilir. Açık yara türleri aşağıdaki gibidir:

  • Kesikler – Bıçak, jilet veya cam kırıkları gibi keskin nesnelerden dolayı oluşan yaralar.
  • Ateşli silah yaralanmaları – kurşunların neden olduğu yaralar.
  • Avulsiyon yaralanmaları – bir vücut parçasının ameliyatla değil, bir patlama veya şiddetli bir kazada olduğu gibi zorla çekerek tamamen veya kısmen kesilmesi
  • Çizikler – kaymanın neden olduğu epidermisin yüzeysel yaraları.
  • Delinme – bir nesne cildi tırnak veya parça gibi deldiğinde.
  • Penetrasyon – Vücudun bir bölümünden geçen bıçak veya başka herhangi bir nesnenin neden olduğu yaralar.
  • Yırtılma – Deride veya deri altında pürüzlü ve düzensiz bir yaraya neden olan derin bir kesik veya yırtıklar.

Kapalı yaralar da açık yaralar kadar tehlikelidir. İki tür kapalı yara vardır;

  • Hematom – kanın derinin altında birikmesine neden olan bir kan damarı hasarından kaynaklanır.
  • Ezilmeye bağlı olan yaralanmalar – uzun bir süre boyunca uygulanan aşırı kuvvetten kaynaklanır.

Yara Tedavisi

Küçük açık yara tedavileri doktor müdahalesi gerektirmez ve yüzeysel kesikler ve sıyrıklar gibi evde kolayca tedavi edilebilir. Bu tür küçük yara tedavisinde yarayı yıkayıp temizlersiniz ve ardından yaranın iyileşmesine yardımcı olmak için steril bir pansuman veya bandaj kullanırsınız. Çok küçük yaralar dikkatli bir yara tedavisine ve hatta bandajlamaya bile ihtiyaç duymaz, sadece yarayı temizleyin ve iyileşmesini sağlamak için kuru tutulmalıdır. Ancak yara yarım santimden daha derinse ve baskıyla bile kanama durmuyorsa, bir doktora görünmeniz gerekir ve kanama ciddi bir kazadan kaynaklanır. Bu tür yara tedavisi, prosedürlerden cilt üzerine yapıştırılan yara bantları, dikişler ve dikişler içeren açık yaraları kapatmaya, tetanoz aşıları ve ağrı kesicilere ve daha fazlasına kadar uzanır.

Yara Enfeksiyonu Tedavisi

Yara enfeksiyonlarına yaradaki bakteriyel enfeksiyon neden olur. Bu enfeksiyon acil tıbbi müdahale gerektirir. Yara enfeksiyonu tedavisi aşağıdaki önlemleri içerir;

  • Profilaktik antibiyotikler – yara enfeksiyonu tedavisinde ilk adım. Bakteri hücrelerinin öldürülmesine yardımcı olur.
  • Yavaş salınan bir koruyucu kullanımı – bakteri üremesini yavaşlatır. Sülfadiazin solüsyonunun uygulanması; geniş bir bakteri spektrumunu yok eden metalik gümüş bir solüsyondur.

Yara Bakımı nedir?

Yara bakımı, kısaca yaranın türüne uygun çeşitli teknikler uygulanarak yaraların tedavisidir. Yara bakımı şunları içerir;

  • Daha hızlı iyileşme için kan akışını ve oksijeni en üst düzeye çıkarmak.
  • Debridman ve bandaj ile topikal cilt bakımı.
  • İlaçlı bandajlar ve kompresyon kullanılması.
  • Ödemi tedavi etmek
  • Yara enfeksiyonlarını tedavi edilmesi

 

Birçok yara türü vardır. Bazı yüzeysel yaralar fazla dikkat gerektirmez ve kendi kendine iyileşirken, düzgün bir şekilde iyileşmesi için çok fazla dikkat ve özen gerektiren başka yara türleri de vardır. Yaranın türüne bağlı olarak, doktorunuz kullanılacak yara bakımı türünü önerecektir. Konu ile ilgili olarak evde pansuman hizmetleri, doktorunuzun gözlemi altında olacaktır.

HİZMETLERİMİZ

Teta Sağlık Merkezi

bizi arayın

ACİL DURUMLAR İÇİN İLETİŞİM HATTI