Evde Sonda Takma / Çıkarma Hizmeti

Hastanede tedavisi tamamlandıktan sonra evdeki tedavi sürecine devam eden hastalar için evde sonda uygulaması yapılmaktadır. Sonda uygulaması genel olarak idrarını yapamayan kişilerin, idrar kesesinin içine sonda takılarak, idrarın dışarıya çıkartılması amacı ile uygulanan bir yöntemdir. Bunu sadece yatalak hastalar için değil, aynı zamanda nöromüsküler hastalar (kas sinir hastalığı olan kişiler) için de yapılmaktadır. Sonda tipi, bu noktada oldukça önemli olmakla beraber, bu işlemin hijyen kuralları içerisinde yapılması da önem arz eder. İdrar sondaları, silikon ve kauçuk olmak üzere 2 tiptir ve hastanın tedavisi gereğince hangisinin uygulanacağına doktor karar vermektedir. Eğer hastanın tedavisi uzun süreli olacaksa bunun silikon sonda olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra kısa süreli olan tedavilerde kauçuk sonda modelleri tercih edilmektedir.

Evde Sonda Uygulaması Hizmetimiz

Bazı hastalıkların tedavileri boyunca uygulanan evde sonda uygulaması, uzman doktorun belirlediği şekilde sağlık personeli (hemşire) tarafından uygulanmaktadır. Tıbbi bir müdahale olan sonda uygulaması, evde sağlık hizmetleri tarafından, evinde tedavisine devam eden hastalara ı-uygulanmaktadır. Sonda takma hizmetinde ortalama 10 dakika sürer, mesaneye takılan sondanın ucunda olan mesanede idrar olup olmadığı kontrol edilerek işlem sonlandırılır. Hastaları ve ailelerini nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda bilgilendirilme, tarafımızca yapılmaktadır. Yerleştirilen sondada; idrar torbasının sızması, sondanın düşmesi, idrar torbasının tıkanması, uzun süreli yerleştirilmesi vb. durumlarda sonda mutlaka konusunda uzman olan bir sağlık personeli tarafından değiştirilmelidir.

Sonda Uygulaması Hangi Durumlarda Yapılır ve Neden Kullanılır?

İdrar sondasının kullanım amaçları birbirinden farklı olabilir. Bunun için hastanın tedavi yöntemine göre değişkenlikler söz konusudur. Sonda uygulamasının hangi durumlarda yapıldığı ve neden kullanıldığı aşağıda belirlenmektedir:

  • Omurilik yaralanmalarına bağlı olarak sinir hastalıkları olan ve aynı zamanda idrar kesesinde oluşan fonksiyonel bozukluklara bağlı olarak idrar sondası uygulaması yapılmaktadır.
  • Prostat büyümesine bağlı olarak oldukça az idrar yapan ya da hiçbir şekilde idrarını yapamayan kişilere uygulanırken, aynı zamanda çok sık idrara çıkan ancak idrar kesesinin tam olarak boşaltılmayan prostat hastası kişilere de uygulanmaktadır.
  • Bazı tanı ve tedavi yöntemleriyle beraber görüntüleme tetkiklerinde sonda uygulaması işlemi yapılabilir.
  • Ameliyatta sonra hastanın kalkamadığı durumlarda ya da kalkmaması gereken durumlarda idrar sondası uygulanmaktadır.

 

Yukarıda belirlenemeyen durumlarda da sonda uygulaması yapılırken, uygulama aşaması uzman doktor tarafından belirlenmektedir. Evde sonda uygulaması yapılması için doktorunuzun onayı gerekmektedir. Bununla beraber ihtiyaç halinde evde bakım hemşiresi tarafından bu uygulama gerçekleştirilmektedir.

Evde Sonda Takılması İşleminin Yapılması İçin Uygulanması Gereken Adımlar

Öncelikli olarak evde bakım merkezi iletişim numaralarından bizlere ulaşabilirsiniz. Bunun için talep edilen sonda uygulamasının değiştirilme işlemi ya da takılması işlemi gibi durumlarını bize bildirmeniz gerekmektedir. Hasta mahremiyeti açısından değerlendirmeler yapılarak kadın/erkek hastalara göre sağlık personellerinin planlaması yapılır. Buna göre bir randevu planlanarak verdiğiniz bilgiler doğrultusunda işlem yapılır. Hastanın durumunu net bir şekilde aktarmanız gerekmektedir. Ayrıca doktorunuzun verdiği reçeteyi tarafımıza eksiksiz olarak aktarmanız gerekebilir. Evde bakım sağlık personeli, sonda uygulaması için gerekli olan tüm malzemeleri steril bir şekilde yanında bulundurmaktadır. Bununla beraber hastadan ya da hasta yakınından “bilgilendirilmiş onam formu” alınarak deneyimli hemşireler tarafından sonda uygulaması işlemine geçilir. Sonda uygulaması sonrasında, evde bakım hemşireniz, tarafınıza tüm bilgilendirmeleri eksiksiz bir şekilde yaparak, tüm işlemlerini tamamlar. Ayrıca mesaneye takılmış olan sondaya idrar gelip gelmediği teyit edildikten sonra işlem tamamlanmış olur. Bu uygulama yaklaşık olarak 10 dakika sürebilmekle beraber, hastanın hafif bir ağrı/acı çekmesi normal olarak kabul edilmektedir. Bu konuda evde bakım hemşireleri, hastanın korkmamasını ve her şeyin oldukça normal olduğunu, daha iyi olacağını söyleyerek hastanın daha iyi hissetmesini sağlar. Bunun yanı sıra sonda, hastanın yatağının yanına sabitlendikten sonra hastanın yataktan kalkması durumlarında kolaylıkla elde tutulabilir ya da vücuda sabitlenebilir özelliktedir. Sonda uygulamasından sonra, tahrişe bağlı olarak hastanın idrar kesesinde kısa süreli bir yanma oluşabilir. Bu durum doktor gözleminde yapılarak durumun normal olması için tüm işlemler eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilir.

Evde Sonda Uygulamasının Avantajları

Evde sonda hizmeti, hasta ve hasta yakınları için birçok avantaj sağlar. Bunlar aşağıda verildiği gibidir:

  • Evde yapılan sonda takma işleminde hasta, evinin konforunda bu işlemin uygulanmasının rahatlığını yaşar.
  • Hastaneye gidiş süresi ile beraber, hastanın transferi ve hasta yakınlarının zamandan tasarruf etmesi sağlanırken, hastanın yorulması engellenir.
  • Hasta mahremiyeti ön plandadır ve bununla beraber hasta mahremiyeti korunmuş olur.
  • Evde sağlık hizmeti personelleri tarafından hastaya ve hasta yakınlarına sağlık hizmeti verilirken aynı zamanda manevi destek de verilmektedir.
  • Doğru kurumdan alacağınız hizmet, hijyen kurallarına uyulması ve hastanın evinde rahatlıkla bu hizmeti görmesi de sayılan diğer avantajlar arasında yer almaktadır.

 

Hastanın sağlık durumuna göre belirlenen sonda hizmeti, mutlaka doktor kontrolü altında yapılırken aynı zamanda bu konuda alanında en iyi sağlık personelleri tarafından hizmet göreceksiniz.

HİZMETLERİMİZ

Teta Sağlık Kabini

Feyzullah Mahallesi Tarla Sokak No:12/A Maltepe İstanbul

bizi arayın

ACİL DURUMLAR İÇİN İLETİŞİM HATTI